Op zoek naar jouw droombaan

Geen reacties op Op zoek naar jouw droombaan

Ieder klein kind heeft dromen, de ambitie om bijvoorbeeld bakker, dierenarts of journalist te worden. Maar voor sommigen is deze droom veel groter. CEO van een groot bedrijf zijn, bijvoorbeeld. Of misschien wil je wel de politiek in. Het kan met zo’n doel lastig zijn om stappen te zetten die hiernaar toe gaan leiden. Waar begin je? En hoe pak je dat aan? Lees alles hierover in dit artikel.

Jong beginnen

Ze zeggen wel eens ‘jong geleerd is oud gedaan’. De zoektocht naar jouw droombaan begint dan ook op jonge leeftijd, want als kind zijn er al dingen die je kunt doen. Wil je later bezig in de politiek, dan kun je als kind al bezig gaan in politieke partijen voor jongeren/kinderen. Op die manier ben je eigenlijk al ‘binnen’ en wordt het makkelijker om door te stromen naar jouw echte droombaan. Voor andere dingen geldt hetzelfde. Wil je later journalist worden? Houd als kind bijvoorbeeld de schoolkrant bij, schrijf zelf bedachte verhalen en vraag of je artikeltjes kan schrijven voor een lokale krant. Dit zou je ook op je cv kunnen zetten, en zorgt ervoor dat je zowel kennis als ervaring hebt.

Durf te dromen

Het hebben van een hoog doel kan spannend zijn, zeker omdat je niet weet of het gaat lukken. Velen schuiven het daarom van zich af en gaan voor een makkelijk haalbaar doel. Maar waarom zou je dat doen? Veel mensen geloven dat alles te bereiken is zolang je het maar graag genoeg wil. En dat is ook zo. Een tip is om meerdere doelen te stellen. Misschien is je einddoel om CEO van een groot bedrijf te zijn, maar een tussendoel kan zijn om binnen te komen bij dat grote bedrijf. Of misschien wil je graag naar de Tweede kamer, maar dan is een tussendoel om lid te worden van een politieke partij. Die plek in de Tweede kamer komt dan nog wel.

Executive search

Heb je wel eens gehoord van executive search? Dat houdt in dat er vacatures vrijkomen waar er wordt gezocht naar mensen voor een topfunctie. Hier kom je dus niet zomaar in, als een bedrijf een interim manager aanneemt is dit niet niks. Maar misschien is het wel voor een functie waar je al jaren op hoopt. Wat houdt je dan tegen? Zorg dat je een groot netwerk hebt, focus je op een functie in dezelfde richting en werk je weg naar boven. Met genoeg wilskracht kom je er wel.